Er det en skam at blive gammel?

Der er flere og flere, især ældre borgere, som føler, at de bliver tabt i den digitale omstilling. IT leverandørerne, af velfærdsteknologi- og digitale løsninger generelt, som designer og udvikler digitale løsninger til borgere (så som eks. MitID, Eboks m.fl), tænker ofte ikke UI og brugervenlighed (design thinking) ind i deres løsning, og det går ofte ud over de borgere, som har vanskelig ved at håndtere og forstå de moderne digitale IT løsninger. Dette kan bl.a. skyldes manglende kognitive færdigheder, nedsat funktionsevne, eller bare at systemer er for komplekse (se nedenstående artikel, fra Kristeligt-dagblad, som er et godt eksempel herpå). Man bør istedet for tænke brugeroplevelse, simplificering og automatisering ind i selve UI designet. Dermed ikke sagt, at selve softwarekoden skal simplificeres. Nej, istedet for skal man sætte sig ind i brugernes situation og formåen (kend din målgruppes behov og formåen). Man kan godt designe og udvikle meget kompliceret softwarekode (som vi eks. har gjort med www.videolink.dk), men det skal “gemmes væk” for brugerne, og så skal selve UI interfacet være så simpelt, som overhovedet muligt. Rent faktisk så simpelt, at selv et 3 årigt barn kan anvende systemet. Måske en god (dog indrømmet, lidt utraditionelt) idé kunne være, at alt UAT (User Acceptant Test) først skal testest af på et par 3 årige børn, før det sendes videre til UAT test hos selve målgruppen for det pågældende system, hvis man vil ramme alle borgere med ens IT produkt. Så en form for pre-UAT. Det var måske noget IT leverandørerne skulle lægge ind i deres test strategier. Så er jeg sikker på, at mange borgervente IT systemer (så som bl.a. MitID) ville fejle i testfasen, men så kan man i det mindste nå at rette evt. uhensigtsmæssigheder, inden den reelle UAT målgruppe starter deres test eller inden, at det pågældende system lægges i produktion, uden en grundig test er udført.

Et godt eksempel på en kendt person, er Ghita Nørby, som rent faktisk har været vant til at håndtere moderne teknologi i mange år, men nu siger stop, og desværre er ved at give op, over for bl.a. den stigende digitalisering i det offentlige regi. Det kan simpelthen ikke passe, at vi skal efterlade en hel generation af ældre, ved at give dem dispensation fra at være med på digitaliseringen, så de istedet for får fysiske breve tilsendt med posten. Det kan vi ikke være bekendt! Derfor, har vi også i Videolink konstant fokus på at udvikle IT systemer, der kan håndteres af ALLE uanset alder, psykiske og fysiske tilstand. Det kalder vi “high tech to low tech people”. Vi vil inkludere de allersvageste, udsatte og handicappede i samfundet. Det er vores mission, at også denne målgruppe skal inkluderes, så de også kan tage del i samfundet på lige fod med alle andre borgere, og derved opnå et værdig liv i form af reel livskvalitet.

Klik på dette link for at komme til artiklen fra Kristeligt-dagblad eller klik på fotoet nedenfor: https://www.kristeligt-dagblad.dk/danmark/ghita-noerby-har-opgivet-digitaliseringen-noget-vaesentligt-mellem-os-er-gaaet-tabt

“Det er så uforskammet en behandling borgerne får, og det er ikke kun de gamle,” siger Ghita Nørby. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

0
    0
    Din kurv
    Din vogn er tomTilbage til Shop
    Scroll to Top