Møde med Ms. Masako Wakamiya: Verdens ældste app-udvikler

 

I hjemlandet kalder de hende for Japans ældre udvikler. Men hun er meget mere end det. Videolink har haft den store ære at møde fantastiske Ms. Masako Makamiya: Verdens ældste app-udvikler.

Makamiya udviklede sin første, men ikke sidste, app da hun var 82 år gammel. Appen hedder Hinadan, og er et spil til ældre baseret traditionel japansk kultur. Hinadan er et særligt alter, hvorpå man kan arrangere kejser- og kejserindedukker fra Heian-perioden (794-1185 e.Kr.). Her skal det lige bemærkes at appen stort set kun har 5-stjernede reviews samt en gennemsnitsrating på hele 4.9 ud af 5, hvilket nærmest er umuligt at opnå selv for unge og meget dygtige appudviklere. Til sammenligning har Subway Surfers en App Store rating på 4.7 og Facebook ligger helt nede på sølle 2.2

 

Det er da også helt tydeligt at Makamiya er meget optaget af brugeroplevelsen og specielt hvordan seniors kan få mere udbytte af den digitale verden. Selv kalder hun sig for IT evangelist, hvilket både dækker over hendes daglige virke som digital kunstner og app-udvikler, men også det store arbejde som direktør i NPO Broardband School, medlem af the Digital Agency Advisory Board og Vice Charman i Mellow Club.

 

Ifølge Makamiya burde ældre være meget mere nysgerrige i forhold nye teknologier, da det gavner både dem selv og samfundet.

 

En af Makamiyas ideer er en fond hvor ældre kan investere 500,000 yen (ca 25.000 kr) i en ung IT-iværksætter. Herefter vil de ældre blive inviteret på besøg i virksomheden, hvor iværksætteren vil fortælle lidt om forretningen og generelt om IT. Dette skaber en tættere relation mellem de ældre investorer og de unge iværksættere. Makamiya erkender at investeringen selvfølgelig kan ende mislykket og pengene gå tabt, men som hun siger, vil det stadig være bedre end situationen i dag hvor telefonsvindlere udnytter de ældres manglende viden om IT.

Makamiya fik sin første pc da hun var 58 år – kun lidt før hun gik på pension fra sit ellers helt normale bankfunktionær job. Makamiyas fascination af de digitale muligheder voksede dog hurtigt. Hun beskriver det selv som en helt ny og anderledes verden, der pludselig lukkede sig op…
To årtier senere, ved Worldwide Developers Conference in 2017, stod Makamiya på scenen ved siden af Apple CEO Tim Cook, der ved denne lejlighed præsenterede hende som “The world’s oldest app developer” – og det har hun så været lige siden.

(Makamiya & Apple CEO Tim Cook)

 

Lige nu er Ms. Masako Makamiya på rundrejse i Danmark for at studere forskellige danske IT-løsninger til ældre. Som hun siger: På overfladen er vores lande meget forskellige, men i virkeligheden er vi meget ens. Makamiya gør opmærksom på at demografien i Japan og Danmark ligner hinanden. Begge lande har en hastigt voksende ældregruppe og begge lande har en yngre generation, der er virkelig stærk digital. Desværre har begge lande også en større gruppe ældre, der har svært ved at begå sig i den digitale verden. Mange føler sig hjælpeløse eller ligefrem utrygge ved de mange nye digitale tiltag. Ifølge Makamiya burde det ikke være sådan. Som så mange gange før er der ikke langt fra tanke til handling for Makamiya: På med arbejdshandsken og nap det første fly til Danmark der jo, lidt ligesom Japan, er kendt for sine digitale løsninger.

 

Det er så her at Videolink kommer ind i fortællingen. Makamiya havde hørt om vores løsning, men ville gerne se det IRL samt høre mere om mulighederne.

 

Vores møde havde en lidt hård bagkant da Makamiya skulle direkte videre til Digitaliseringsstyrelsen, så vi gav en forholdsvis kort præsentation af systemet.
Makamiya var stærkt begejstret. “Det her er spot on” udbrød hun og fortsatte “Mange ældre har svært ved at bruge smartphones, selv TV fjernbetjeningen har de ofte problemer med. Det at jeres system selv skifter frem og tilbage mellem videochat og TV signal, kan løse kommunikationsudfordringerne for særdeles mange ældre”.

Efterfølgende fik vi lidt indsigt Makamiyas mange ideer og projekter samtidig med at hun gjorde det klart at hun gerne ville hjælpe Videolink med at få rigtigt fat i det japanske marked. Antallet af japanske borgere, som er fyldt 65 år eller mere, udgør allerede i dag 35,6 millioner, så det er jo ikke ligefrem noget dårligt marked at satse på.


(Makamiya & Videolink CTO Hans Oxmond)

 

Alt i alt en fantastisk dag med en fantastisk personlighed.


“A shining star never gets lost in darkness” som man siger – og Ms. Masako Makamiya er, om nogen, i særdeleshed en shining star!

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Indkøbskurv
0
    0
    Din kurv
    Din vogn er tomTilbage til Shop