Videolink kan frigøre “varme hænder” i sundheds- og ældreplejen

team, group, people-386673.jpg

Jeg læste for et stykke tid siden denne artikel fra KL om, at der i 2023 kommer til at mangle 16.000 SOSU’er i plejesektoren (https://www.kl.dk/nyheder/momentum/2022/2022-2/om-bare-8-aar-kan-vi-mangle-16000-sosu-er/). Det er også nogenlunde det tal, som man hører i medierne og fra politikerne. Det bliver en kæmpe problem for vores velfærdssamfund, og er det allerede i dag. Jeg mærker det selv i min egen familie. Vi har netop lige flyttet min far på plejehjem. Det er et super sted, hvor der sker rigtig mange aktiviteter (dog primært båret af frivillige hjælpere). Personalet er meget flinke, rare og hjælpsomme, men de mangler allerede nu “varme hænder” på plejehjemmet, så de løber meget stærkt. Men noget overraskende, så smiler personalet samtidig, så ret vildt. Men det kan jo medføre stress på den lange bane, og medarbejderne risikerer at flygter til andre sektoren. Så vi har virkeligt et samfunds-problem her. Det, som politikerne også kalder “ældrebyrden” (ikke et rart ord efter min mening, da de ældre jo ikke kan gøre for, at de bliver flere, og de har jo betalt skat hele deres liv, så det er jo dem heller ikke forundt, at de får de plejeydelser, som de har betalt for, og som de derfor har krav på). Men det bliver bare værre og værre med tiden, så det er desværre kun starten, vi har set på denne “bjergetape” og “den gordiske knude”, for vi kan fremover IKKE forvente, at vi kan hente “de varme hænder” i udlandet, da de har samme problemer i mange andre lande, både i EU og i resten af verden. Jo, måske lidt kynisk, kunne vi hente dem i Afrika, men det er politikerne jo ikke interesseret i, her vil de “den anden vej”, og er ved bl.a. at etablere et udrejsecenter i disse lande. 

For lige at vise, at det desværre bliver meget værre i fremtiden, så har jeg fundet denne GIF, som viser at problemet bare vokser de næste 70 år: Nyt studie: Vi risikerer at blive for få mennesker på verdensplan, og det kan ramme økonomien (videnskab.dk). Læg mærke til, at der kommer flere og flere ældre (80+) og færre og færre i den arbejdsdygtige alder (20-40 år), så der bliver færre til at passe flere. Det kan jo KUN gå galt. Så noget bliver man nødt til at gøre fra politisk side. Enten reducere servicen, lave egenbetaling eller indføre mere velfærdsteknologi, så som robotter og smarte teknologiløsninger, som kan frigøre “varme hænde”, som herefter kan anvendes på kerneområdet, pleje og sundhed. Politikerne er rådvilde, men “de ligger som de har redt”. De skulle have gjort noget for 20 år siden. Det har jo ikke været et ukendt problem, og man har længe kunne fremskynde den demografiske udvikling (som eks. kan ses i ovenstående GIF, som er a 2017), men de har længe skubbet problemet foran sig. Og nu rammer virkeligheden dem.

Men vi har måske “noget af løsningen”, som kunne hjælpe med at frigøre nogle “varme hænder” i såvel plejesektoren som sundhedssektoren. Videolink er en unik niche-kommunikations-platform til ældre, udsatte og handicappede borgere, hvor teknologien “er pakket væk for brugeren”, så man netop ikke behøver hjælp hertil fra plejepersonalet, som eks. man gør med en iPad eller smartphone. Videolink kan, udover at skabe inklusion, livskvalitet, mindsker ensomhed, også anvendes i den kommunale sektor til bl.a. skærmbesøg, telerehabilitering, telemedicin etc. Vi er igang med at teste Videolink hos et par kommuner ift. skærmbesøg i plejesektoren og psykiatrien, og det viser meget lovende resultater. Vi vil rigtig gerne have udbredt vores service, så vi kan hjælpe så mange af de allersvageste borgere i samfundet. Men en vigtig effekt af indførelse af velfærdsteknologi-løsninger er, ikke mindst, at vi kan frigøre sundheds faglig personale, som herefter netop kan afhjælpe problemet med de “varme hænder”. Jeg fandt denne artikel (https://itb.dk/maerkesager/digital-sundhed/eksisterende-teknologi-kan-frigoere-2-000-medarbejdere-i-hjemmeplejen/), som inspirerede mig til at lave diverse beregninger, og jeg kom frem til, at alene indførelsen af Videolink, ville kunne frigøre minimum 3.500 årsværk (så nogenlunde samme resultat, som i den analyse fra IT-branchen). Så, hvis politikerne, kommunerne, KL og KOMBIT m.fl. ville øge deres fokus på test og implementering af de nye velfærds-teknologier, som jeg oplever spirer frem i diverse iværksætter-miljøet, så tror jeg godt, at man kunne finde det meste af de 16.000 årsværk, som kommer til at mangle i 2030. Videolink er bare én af disse løsninger, som kunne hjælpe hermed. Så hvis man lægger alle disse mange løsninger sammen (se eks. nogle af disse løsninger på DOKKX her: https://dokkx.aarhus.dk/teknologierne/velkommen-hjem-med-velfaerdsteknologi/), så kan vi måske hjælpe politikerne med at fjerne deres (eller noget af denne) “ældre byrde”.

Og de ældres forventninger til service niveauer bliver forventeligt ikke mindre med tiden. Så det umiddelbare svar kunne jo være, at der kommer øget pres på ældresektoren. Omvendt tilbyder teknologien et stigende antal muligheder. Både for at løse de relativt enkle plejeudfordringer, men også – og måske allervigtigst – for at gøre menneskene i sektoren mere effektive. Og med effektive skal forstås, at de kan nå mere uden at skulle løbe hurtigere, samt at de i langt højere grad kan fokusere på og benytte deres faglighed. Derudover, kan teknologi med stor sandsynlighed også være med til at gøre noget godt for de pårørende.

Kontakt mig direkte eller via vores kontakt formular (https://videolink.dk/contact) på vores webside, såfremt du ønsker at høre mere, eller såfremt jeres organisation kunne tænke sig en demo af Videolink i funktion. Eller hvis du er investor, også gerne vil med på vores vækstrejse. Så hører vi gerne fra jer.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Indkøbskurv
0
    0
    Din kurv
    Din vogn er tomTilbage til Shop